Nieuws

Opvang Oekraiense vluchtelingen in Provinciehuis


Een deel van het Provinciehuis is beschikbaar gesteld als opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. De verbouwing van drie etages is momenteel in volle gang om deze opvang zo goed mogelijk vorm te geven. Op woensdag 18 mei namen de eerste vluchtelingen al hun intrek in het gebouw.

Op dit moment is niet duidelijk hoeveel vluchtelingen uit Oekraïne naar Nederland en naar Utrecht komen. In Utrecht streven we ernaar zo snel als kan 800 plekken langdurig beschikbaar te hebben. Omdat het gaat om opvang die ook enige tijd kan duren, zoeken we naar zo huiselijk en stabiel mogelijke plekken.

Verblijf in het Provinciehuis
Het is vooralsnog de bedoeling dat het Provinciehuis aan de Archimedeslaan de opvang beschikbaar stelt voor een periode voor één jaar. Dit gaat om drie verdiepingen met in totaal 72 kamers voor de opvang van maximaal 270 mensen. Per verdieping zijn er slaapkamers en gemeenschappelijke ruimtes en kunnen de Oekraïense vluchtelingen hier deels zelfstandig wonen. Het gaat met name om vrouwen, kinderen en ouderen. Medewerkers van het Leger des Heils dragen zorg voor de begeleiding van de mensen die hier gaan wonen. De opvanglocatie van het Provinciehuis is dus bedoeld voor een langdurige opvang, waar mensen meer zelfstandig kunnen wonen. Hiervoor wordt er samengewerkt met de gemeente Utrecht, inwoners, maatschappelijke organisaties, het Utrechts Oekraïne netwerk en andere gemeenten uit de regio.

Inloopbijeenkomst
Op maandag 30 mei a.s. organiseert de gemeente samen met de Provincie en het Leger des Heils van 19.00 uur tot 20.30 uur een inloopbijeenkomst voor omwonenden. Deze bijeenkomst vindt plaats in het Provinciehuis. Het verzoek is om u hiervoor vooraf aan te melden via .

Informatie en contact
Voor de provincie is dit een nieuwe situatie en we lopen zeker de eerste tijd tegen zaken aanlopen waar we nu nog niet op bedacht zijn. Meer algemene informatie over de opvang van vluchtelingen in Utrecht vindt u op www.utrecht.nl/vluchtelingen
Als u specifieke vragen heeft over de opvanglocatie Archimedeslaan/Provinciehuis of overlast ervaart, kunt u contact opnemen met de locatiecoördinator van het Leger des Heils via of telefonisch via: 06 5703 6918.

Terug