Ambitie

Ambitie Kantorenpark Rijnsweerd

Kantorenpark Rijnsweerd is een goed bereikbare locatie met grote kantoorpanden. Het gebied raakt aan de A28, A27, de weilanden van De Bilt en het Utrecht Science Park. Omringd door uitnodigend groen, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en natuurpark Bloeyendael. Het kantorenpark, gebouwd tussen 1974 en 2014, raakt verouderd. Daarom wil Stichting Kantorenpark Rijnsweerd (SKR) in samenwerking met o.a. gemeente Utrecht, vastgoedeigenaren en huurders het gebied veranderen in een aantrekkelijk werk- en woongebied. Kantorenpark Rijnsweerd wil zich ontwikkelen tot een park waar óók gewerkt kan worden. Waar werk onderdeel wordt van een levendig gebied, waar ruimte is voor sport, wonen, voetgangers en fietsers. Waar de kantoren verbonden worden met de natuur, met elkaar en met de binnenstad van Utrecht.

Rijnsweerd Bloeyt!

In 2024 is een Masterplan voor kantorenpark Rijnsweerd ontwikkeld door Kragten en Urban Matter, dat voortbouwt op het eerdere ambitiedocument van 2018. Hoofd uitgangspunt daarin was al dat het kantorenpark een plek moet worden waar werken, wonen en ontspannen op een natuurlijke manier met elkaar gecombineerd worden en waar het goed vertoeven is. Sinds het verschijnen van het ambitiedocument is veel veranderd: de kantoren zijn (weer) gevuld, de dynamiek in de kantoren is post-corona veranderd door een toename van thuiswerken, het is voor bedrijven steeds lastiger goed personeel aan te trekken (war on talent), de woningbouwopgave in Utrecht is nog groter geworden en de (binnen)stad verdicht, waardoor de druk op (leefbare) ruimte in de (binnen)stad toeneemt. 

Het kantorenpark is nog monofunctioneel ingericht, met op zichzelf staande kantoren en de auto als hoofdvervoersmiddel. Het moment om te investeren is nu gekomen. De economische tijden zijn goed en de kantoren zijn gevuld. Gemeente Utrecht heeft ambities, die ook aansluiten bij de ambities van kantorenpark Rijnsweerd. Deze ontwikkelingen bieden nieuwe kansen.

Het Masterplan is opgedeeld in drie stappen: van kleine naar grote ingrepen. Dit om niet te verzanden in onwerkbare ambities. Gestart wordt met haalbare acties waar energie in zit en die meteen iets teweegbrengen. We willen op de eerste plaats meer ruimte en betere en aantrekkelijkere verbindingen creëren voor voetgangers en fietsers. Plekken die zijn ingericht om te verblijven, waar mensen ‘even’ uit de kantoren zijn. Vrijwel alle gebruikers geven aan dat meer groen een grote meerwaarde zou hebben voor Rijnsweerd. In het aanliggende natuurpark Bloeyendael zelf is dat dik in orde, maar het is de kunst die ecologische en belevingswaarde ook naar de rest van het kantorenpark te trekken.

Een ander voorbeeld uit het Masterplan is dat we de verbinding met de binnenstad van Utrecht willen verbeteren door fietstunnels beter en veiliger te maken en door sportfaciliteiten naar Rijnsweerd te trekken. Denk aan skaten, bootcamps en padel.
Een belangrijk onderdeel van het Masterplan is ook het openbreken van de ‘kantooreilandjes’. Bijvoorbeeld door een opening in het gebouw te maken en zo de binnenplaatsen te ontsluiten met wandelpaden. Die binnenplaatsen worden nu nog bijna allemaal in beslag genomen door auto's, wat eigenlijk zonde van die ruimte is. Werkbare alternatieven worden dus onderzocht, zoals parkeerhubs of meerlaags parkeren. 

Het Masterplan laat zien hoe Rijnsweerd anno 2024 functioneert en beleefd wordt, maar ook welke uitdagingen en kansen Rijnsweerd kent. Een vergezicht voor hoe het (kantoren)park in 2035 kan Bloeyen. De belangrijkste ingrediënten van dit Masterplan zijn:

  • versterken van een groene leef- en beweegomgeving;
  • meer ruimte geven aan bewegen, ontmoeten en gezond eten;
  • een ‘nieuw’ Bloeyend deel van de stad worden.

Een samenvatting van het Masterplan is hier te downloaden. 

Het volledige, uitgebreide rapport is op te vragen via